Monday, May 13, 2013

Kisah Teladan

 Assalamualaikum..
Hari Isnin yang mengujakan atau yang menghambarkan?
Masih nak kongsi artikel yang ada dalam simpanan saya..
Semoga jadi iktibar untuk saya dan kita bersama..


PISANG DAN HATI

Maryam, guru kelas tadika menganjurkan satu permainan yang sungguh menarik untuk murid-muridnya.  Setiap murid diminta membawa beg plastik yang berisi pisang yang tertulis nama orang yang paling mereka benci ke kelas pada esok hari.  Jadi, jumlah pisang yang perlu dibawa bergantung kepada jumlah orang yang dibenci.

Keesokan harinya, setiap murid membawa beg plastik berisi pisang masing-masing.  Ada yang membawa tiga biji, ada juga lima biji dan paling banyak lapan biji.  Semuanya sudah ditulis nama orang yang paling mereka benci.

"Sekarang simpang pisang tu.  Jangan lupa bawa ke mana sahaja kamu pergi selama seminggu.  Inilah permainannya.  Selepas seminggu, kita akan tahu keputusannya." Beritahu Cikgu Maryam.

Kanak-kanak tersebut menyimpan pisang masing-masing di dalam beg.  Hari demi hari berlalu, pisang tersebut mula berbintik-bintik dan akhirnya menjadi busuk.  Kanak-kanak itu mula merungut dan marah.  Mereka tidak menyukai permainan itu lagi kerana selain beg berat, badan berbau busuk.  Ada yang menangis, enggan meneruskan permainan.

Seminggu berlalu, pagi-pagi lagi murid-murid Cikgu Maryam sudah bersorak.  Permainan sudah tamat.  Tidak ada lagi beban dan bau busuk yang pelu dibawa.

"Okey semua, apa rasanya bawa pisang dalam beg ke sana dan ke mari selama seminggu?" tanya Cikgu Maryam.

Semuanya serentak mengatakan merek benci permainan itu.  Mereka hilang kawan, sering diejek dan terpinggir.  Lebih teruk lagi, terpaksa tidur, makan, mandi, bermain dan menonton TV dengan bau busuk.

"Itulah sebenarnya yang berlaku kalau kita simpan perasaan benci pada orang lain dalam hati.  Bau busuk kebencian itu akan mencemari hati dan kita akan membawanya ke mana saja kita pergi.  Jika kamu sendiri tidak boleh tahan dengan bau pisang busuk hanya untuk seminggu, cuba bayangkan apa akan jadi kalau kamu simpang kebencian sepanjang hidup kamu?" beritahu Cikgu Maryam.

Maryam mengingatkan anak muridnya supaya membuang jauh-jauh perasaan benci daripada membebani hidup.  Kemaafan adalah yang terbaik.  Menyayangi lebih baik daripada membenci.*Aku tak pernah membenci kamu dalam hidup aku..cuma aku benci dengan apa yang aku rasa..sejak khabar itu mendatangi hari2 ku, tangisan menjadi teman bicara aku..entah sampai bila aku tak pasti, berharap semuanya cuma mainan tidur yang tak berhenti.

No comments :

Post a Comment