Tuesday, January 13, 2015

Puas Hati Dapat Masak

Assalamualaikum..

Ini bukan entri masakan, tapi ini entri makanan..haha
Maaf kalau gambar yang saya akan kongsi mengganggu konsentrasi anda yang sedang bekerja atau sedang berblogging..sebab saya memang suka makanan dan suka cuba benda baru :-P

1. Sate Minang

Paling menjadi kegemaran..
Ini bukan masak sendiri, tapi masak kat kedai..hehehe
Pergh, lama sangat rasanya tak makan sate minang ni..akhirnya tercapai hajat hari ahad lepas..
Walaupun agak jauh nak pergi, tapi bila sampai sini memang makan puas-puas lah..
Satu pinggan set biasa ada 5 cucuk + nasi himpit dan disiram kuah istimewa..cuma RM2.50 saja
Memang terangkat lah bila makan
Yang ni special sebab saya order RM5..
Boleh ikut nak order berapa RM, tapi kalau yang biasa memang standard harga RM2.50

2. Spegeti Aglio Olio

Ok, yang ini memang masak sendiri..
Baru try malam tadi..puas hati sangat dapat masak sendiri walaupun terasa pedas sangat sebab tertuang chili flakes banyak..huhu
Siap bungkuskan dekat tunang untuk makan malam dia malam tadi..
Nasib baik dia suka, kadang-kadang dia cerewet jugak bab makan..
Ini resepi paling senang nak ikut..
Kalau search resepi dekat google, akhir sekali mesti ada keyword 'ringkas/mudah/simple'
Nampak tak betapa malasnya nak ikut resepi susah-susah ni..huhu
Nak resepi spegeti ni?klik dekat sini
Terima kasih tuan blog tersebut sudi kongsi resepi..

3. Pisang Goreng Cheese

Ni pun buat malam tadi jugak..
Nafsu semua ni..maaflah, saya memang suka makan..
Lepas tu ambik ubat malam tadi..satu malam tak boleh tido..
Makan benda berminyak macam ni, masa batuk tengah teruk memang syokk..
Tido pun macam tak tido sebab masa tido pun boleh terbatuk-batuk..
Anyway, sebab cheese block atau pun keju parmesan yang boleh parut-parut tu kurasakan agak mahal waktu-waktu macam sekarang ni..
Maka, saya gunakan cheddar slice jenama kraft..
Jadi lah nak, buat lepas mengidam..nak beli kat kedai, tak tau bila nak dapat..haha
Dah goreng pisang tu, panas-panas angkat masuk mangkuk yang ada susu pekat..
Guling-gulingkan pisang, lepas tu taburkan cheese slice yang dah siap dihiris-hiris ikut suka..
Layan gak lah sambil tengok Suamiku Encik Sotong malam tadi..

Sebenarnya saya memang suka memasak dan cuba-cuba benda baru ni kalau ada bahan..
Tapi sebab duduk rumah sewa, peti ais kena kongsi..
Nak beli barang banyak-banyak pun tak best..
Nanti apa kata budak lain kan..
Siaplah lepas kahwin nanti, akan kupenuhkan peti ais rumah cik abang..
Makan lah kau sampai jadi macam beruang..opsss

Kaki nota : makan saja kau tahu, patut lah badan tak kecut-kecut..haha..sekarang ada pengikut baru, adik bongsu pun kaki makan..pantang ada makanan kat dapur, lapar saja perutnya..